احتمالا تا کنون اصطلاح "ازدواج یک هندوانه دربسته است" را شنیدهاید؛ از قدیم بزرگترها وقتی کسی در تصمیمگیری برای ازدواج دچار تردید بود این اصطلاح را به کار میبردند. همچنان نمیتوان ادعا کرد به مرحله ازدواج با شرط چاقو رسیدهایم؛ اما خوشبختانه میتوان با کمکگرفتن از مشاوره قبل ازدواج تا حدی با شناخت بیشتر تصمیم گرفت.
طبق تحقیقات، در زوجهایی که مشاوره قبل از ازدواج را تجربه میکنند، احتمال طلاق کاهش مییابد و میزان رضایتمندی از زندگی مشترک نیز افزایش پیدا میکند.
آیا مشاوره قبل ازدواج لازم است؟
همیشه میگویند پیشگیری بهتر از درمان است. مشاوره قبل از ازدواج، یک نوع پیشگیری برای زوجین است که باعث آمادگی و شناخت بیشتر افراد نسبت به یکدیگر میشود. درواقع در جلسات مشاوره ازدواج یک نفر سوم، باتجربه کافی و تخصص لازم در این زمینه، تمامی رفتارها را مشاهده و پس از صحبت با هر دو نفر، نظر خود را بیان میکند.
مشاوره قبل از ازدواج چیست؟
ازدواج از گذشته تا امروز انتخابی سخت و اساسی بوده است. جلسات روانشناسی و مشاوره قبل ازدواج و گرفتن مشاوره از دکتر روانشناس و کارشناسان مجرب، می تواند این تصمیم را برای هر شخصی آسان تر کند.
اگر قصد دارید ازدواج کنید و از آینده زندگی مشترکتان واهمه دارید، بهترین راهکار، گرفتن مشورت و راهنمایی از کارشناسان این موضوع است. این مرحله مانند سایر مراحل زندگی نیاز به تلاش و شناختی جدی برای رقم زدن آینده ای سرشار از آرامش دارد.
مشاوره شناخت پیش از ازدواج ، نوع خاصی از مشاوره است که به زوجین کمک می کند تا برای ازدواج آماده شوند . با مشارکت در مشاوره قبل ازدواج ، زوجین می توانند شروع به ایجاد یک رابطه سالم و قوی کنند که به ایجاد یک پایه سالم تر برای زندگی مشترک ، کمک می کند . علاوه بر این ، مشاوره می تواند در بعضی از موارد در آینده از تشدید مسائل کوچک و نگرانی های جدی جلوگیری کند.
مشاوره قبل ازدواج چه کمکی به ما می کند؟
در شرایط فعلی، مشاوره قبل ازدواج راهی است برای درک ازدواج و شرایط مرتبط با آن. اگر تصمیم به ازدواج دارید، مشاوره یکی از اساسی ترین نکاتی است که باید به آن توجه داشته باشید. روانشناسی پیش از ازدواج توسط مشاور یا روانشناس مجرب که تحت عنوان مشاور ازدواج شناخته می شود انجام می گیرد. مراجعه به روانشناس و انجام مشاوره کامل، به افراد کمک می کند تا بتواند با شناخت کامل و دید کاملا باز تصمیم به ازدواج بگیرد.
گاهی اتفاق می افتد که فرد تا پیش از رسیدن به سن ازدواج و انجام تست مشاوره قبل ازدواج، از تعدادی از نقاط ضعف شخصیتی خودش خبر ندارد. مشاوره اصولی و زیرنظر روانشناس مجرب، باعث می شود که زن و مرد همدیگر را به طور کامل بشناسند و بر اساس همین شناخت منطقی تصمیم درستی برای ادامه زندگی شان بگیرند.
مزایای مشاوره قبل از ازدواج
آشکارترین فایده ای که مشاوره پیش از ازدواج و مراجعه به دکتر مهناز فضلی کبریا دارد، این است که زوج جوان قدم های محکمی برای بیمه کردن رابطه آینده شان بر می دارند. روانشناسی قبل از ازدواج باعث می شود تا همدیگر را به خوبی بشناسند و بتوانند با بحران هایی که در آینده با آن مواجه خواهند شد، مقابله کنند. در زیر برخی دیگر از فواید مشاوره اشاره می کنیم:
۱- دستیابی به هدف های مشترک
شما و همسر آینده تان ممکن است انتظارات و دیدگاه های متفاوتی نسبت به زندگی مشترک ایده آل داشته باشید. با راهنمایی های که در طول دوره های مشاوره قبل ازدواج دریافت می کنید، می توانید با تفاهم بیشتری به زندگی آینده تان نگاه کنید و افق های بهتری برای آینده خود و فرزندانتان ترسیم کنید.
۲- رسیدن به درک متقابل
به مرور زمان و با آشنایی عمیقی که از همدیگر پیدا خواهید کرد، می توانید خصوصیات اخلاقی یکدیگر را بشناسید. انتظارات هر کدام از زن یا شوهر، با بررسی های روانشناسی قبل از ازدواج مشخص خواهد شد. در چنین شرایطی دو طرف می توانند تصمیم بگیرند که آیا به درد زندگی مشترک با طرف مقابل می خورند یا خیر.
روابط اجتماعی، دیدگاه های مالی و شغلی و اعتقادات، از جمله چیزهایی است که بر زندگی آینده زوج جوان بسیار تاثیرگذار است. مشاوره پیش از ازدواج و توصیه های مشاور کمک می کند تا افراد بتوانند بهترین تصمیم را در قبال زندگی مشترک بگیرند.
۳- رد شدن از موانع
تقریبا همه افراد در ابتدای زندگی مشترک شان با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم می کنند. جلسات مشاوره قبل ازدواج کمک می کند تا با درک کافی و بدون استرس از این مراحل عبور کنند. زن و مرد که به درک مناسبی از روحیات همدیگر رسیده اند، با همدلی و تفاهم مناسب می توانند از مشکلات عبور کنند. تفاوت یک ازدواج موفق که بر پایه مشاوره های آگاهانه صورت گرفته باشد با سایر انواع ازدواج در چنین مشکلاتی عبور می کند.
زن و مرد به جای این که بر طرف مقابل تمرکز کنند، تمام تمرکزشان را بر روی مشکل می گذارند. در این صورت راهحل های بهتری به ذهن هر دو طرف خواهد رسید و بهتر از این مرحله عبور خواهند کرد.
۴- پشت سر گذاشتن اضطراب ازدواج
ازدواج و تعهد آن برای بسیاری از افراد، موضوعی نگران کننده و دلهره آور است. فکر به این که قرار است در آینده چه اتفاقاتی بیفتد، در کنار ترس از زندگی مشترک می تواند هر کسی را از تصمیمش منصرف کن.
چرا مشاوره پیش از ازدواج اهمیت دارد؟
متاسفانه تصور غلطی که در بین برخی افراد جامعه وجود دارد این است که استقلال مالی را برای ازدواج کافی می دانند. زن و مرد وقتی احساس می کند که توانایی مالی اداره زندگی را دارد اقدام به ازدواج می کند. مشاوره قبل ازدواج باعث می شود که هر کدام از دو طرف در اولین قدم خودش را بشناسد و در قدم های بعدی تصمیم بگیرد که آیا طرف مقابل شریک زندگی مناسبی برای او هست یا نه.
مراجعه به دکتر مهناز فاضلی کبریا قبل از ازدواج می تواند قبل یا بعد از مراسم خواستگاری باشد. مشاور با انجام تست های تایید شده مشاوره قبل ازدواج، ویژگی های شخصیتی زن و مرد را بررسی می کند.
فواید مشاوره ازدواج چیست؟
در این بخش فواید مشاوره ازدواج را بررسی میکنیم:
1. تصمیمگیری واقعبینانه
در اکثر ازدواجها، زوجین تاثیر این تصمیم مهم را بر زندگی آینده خود را در نظر نمیگیرند. در واقع عدم آگاهی و شناخت باعث میشود که فرد با رؤیاپردازی غیرواقعی، در آینده دچار افسردگی و احساس پوچی شود. در مشاوره قبل ازدواج، تاثیرات واقعی ازدواج بر آینده بررسی میشود تا شما بتوانید تصمیم واقعبینانهتری بگیرید.
2. آشنایی با اصول ازدواج
در مشاوره قبل ازدواج، روانشناس اهمیت اصول پایهای ازدواج از قبیل تعهد، صداقت، وفاداری، اعتماد، ارتباط صحیح، احترام متقابل، شریکشدن قسمتی از زندگی، برابری، حمایت عاطفی، صمیمیت، محبت و … را بیان میکند. هر فردی باید با این اصول آشنایی داشته باشد و آنها بیاموزد؛ بنابراین شرکت در مشاوره قبل ازدواج به نفع هر دو طرف است.
3. برنامهریزی برای بعد از ازدواج
یک ازدواج موفق، مستلزم داشتن چشماندازی مشترک برای آینده است. در واقع نداشتن برنامه و هدف برای زندگی جدید، یکی از بزرگترین معضلات زندگی مشترک محسوب میشود. مشاوره قبل از ازدواج، افراد را تشویق میکند تا درمورد اهداف بلندمدت خود مانند برنامههای شغلی، سبک زندگی و تشکیل خانواده صحبت کنند. این امر به نحوه مدیریت استرس در رابطه، همسو کردن دیدگاهها برای رسیدن اهداف و ایجاد زندگی رضایتبخش کمک میکند.
4. بررسی میزان تفاهم و تفاوتها
روانشناس، در جلسات فردی و زوجی مشاوره ازدواج، احساسات، رفتارها و منطق هر دو طرف را بهخوبی بررسی میکند. این امر به شناخت شباهتها و تفاوتهای رفتاری و اخلاقی زوجها کمک میکند.
5. بهبود ارتباط سازنده
یکی از مهمترین اهداف مشاوره ازدواج، تقویت ارتباط سازنده بین دو طرف است. در این جلسات شما یاد میگیرید که چگونه افکار و احساسات خود را به طور موثرتری بیان کنید و به درک عمیقتری از نیازها و خواستههای یکدیگر برسید.
6. حل تعارضات
اختلافنظر در هر رابطهای وجود دارد و نمیتوان از آن اجتناب کرد؛ اما چیزی که اهمیت دارد، نحوه برخورد با این تعارضات است. در مشاوره ازدواج، روانشناس از طریق تمرینات مختلف به شما آموزش میدهد چگونه با این تعارضات به طور سازندهای برخورد کنید تا از ایجاد تنش جلوگیری شود.
7. بهبود رابطه عاطفی
در این جلسات، زوجها با شناخت ارزشها، باورها و اهداف یکدیگر، ارتباط عمیقتری باهم ایجاد میکنند. این امر، پایهای محکم برای رابطه عاطفی قویتر، ازدواج پایدار و رضایتبخش ایجاد میکند.
8. شناسایی تعارضات
مشاور به شما کمک میکند تا زمینههای بالقوه تعارضات را مانند امور مالی، تقسیم کارها، مسئولیتها و... شناسایی کنید. در این صورت میتوانید استراتژیهایی برای مدیریت موثرتر این مسائل در نظر بگیرید تا احتمال بروز اختلافات در آینده کاهش یابد.
9. افزایش صمیمت و اعتماد
در جلسات مشاوره ازدواج، درمورد خواستهها، مرزها و انتظارات هر دو طرف صحبت میشود که به ایجاد اعتماد عمیقتر، صمیمیت بیشتر و همدلی کمک میکند.
10. مدیریت مالی
بسیاری از تعارضات در روابط، به دلیل مسائل مالی ایجاد میشود. مشاوره قبل از ازدواج به شما کمک میکند تا درک بهتری از اهداف، ارزشها و مخارج یکدیگر داشته باشید. در این صورت با داشتن یک برنامه مالی مشترک میتوانید استرس و اختلافات احتمالی را کاهش دهید.
11. تعیین مرزهای حریم خصوصی
تعیین خطقرمز و مرزبندی سالم، در هر رابطه متعادلی، ضروری است. مشاوره ازدواج، به شما کمک میکند تا نیازهای فردی خود را بهتر بشناسید و مرزهای خود را تعیین کنید. ایجاد این مرزها، در تقویت احترام و حمایت موثر است و باعث میشود هر دو طرف حس ارزشمندی و شنیدهشدن داشته باشند. پیشنهاد میکنیم در این زمینه مقاله خط قرمزهای رابطه زوجی را مطالعه کنید.